Jätteiden lajittelu

Jätehuollon tarkoitus on vähentää jätteen aiheuttamaa ympäristökuormitusta vähentämällä veteen, ilmaan ja maahan kohdistuvia päästöjä. Jätteiden lajittelu on keino ympäristötavoitteiden saavuttamiseen. Jotta asetetut ympäristötavoitteet voitaisiin saavuttaa, on jäte lajiteltava ja laitettava eri paikkoihin eli kaatopaikalle tai polttolaitokseen jätteen tyypin mukaan. Jokaisen meistä täytyy omalta osaltaan huolehtia siitä, että lajittelee jätteet biojätteisiin ja energiajätteisiin.

Biojäte

Biojäte tarkoittaa esimerkiksi ruoantähteitä, pilaantuneita ja kuivia elintarvikkeita, hedelmän- ja vihannesten kuoria, vaippoja, siteitä sekä kasvien jäännöksiä. Biojäte tulee pakata mustiin enintään 40 litran muovipusseihin ja on myös tärkeää sulkea pussi huolellisesti.

Energiajäte

Energiajätettä on esimerkiksi vaatteet, pöly, paperista, pahvista, muovista tai styroksista valmistetut elintarvikepakkaukset sekä myös muoviset käyttöesineet kuten tiski- ja hammasharjat. Energiajätteet voi pakata vaaleisiin pusseihin (esimerkiksi tavallinen kauppakassi käy hyvin) ja pussi täytyy sitoa huolellisesti.

Lisätietoa jätteiden lajittelusta

Lisätietoa jätteiden lajittelusta löydät Ekoroskin kotisivuilta. Ekorosk Oy huolehtii Kokkolan, Luodon, Kruunupyyn, Kaustisen, Pietarsaaren, Pedersören, Vetelin, Uudenkaarlepyyn, Evijärven, Vöyrin (Oravainen) sekä Kauhavan (Alahärmä ja Kortesjärvi) kuntien jätehuoltojärjestelmästä.